Aktiivisuusrannekkeiden vertailua

Olen nyt vertaillut kahta aktiivisuusranneketta jo kuukausien ajan. Nämä kaksi aktiivisuusranneketta Fitbit Flex ja Jawbone UP3 tuntuvat jo nyt olevan osa minua, enkä ole ollut innokas luopumaan kummastakaan, vaikka tämä tarkoittaa, että olen joutunut siirtämään rannekellon oikeaan käteen.

Fitbit Flex on kaikista yksinkertaisin fitbitin malli. Se toimii askelmittarina ja kertoo kuinka monta minuuttia olet ollut aktiivinen, mittaa nukkumista ja laskee teoreettisesti kulutetut kalorit. Paremmissa fitbiteissä on näytössä monta toimintoa, kuten kello, joka olisi aika näppärä, mutta Flexissä on vain palluroita, joiden määrä kertoo sen, miten hyvin olet saavuttamassa asettamasi päivän tavoitteen, kuten esimerkiksi tietyn askelmäärän.

Jawbone UP3 on mittarien eliittiä, hintakin sen mukainen. Se mittaa tietenkin myös askelia, unen laatua mutta sen lisäksi sydämen sykettä antureilla, jotka löytyvät rannekkeen sisäpuolelta. Syke on mukava lisä, joka-aamuinen leposyke tulee mitattua automaattisesti. Tämän lisäksi mittari mittaa passiivista sykettä eli sykettä silloin kun olet paikallasi. Jawbonen mukaan tämä on hyvä mittari kehon stressitasosta.

Kummallakin rannekkeella on tietenkin oma appsinsa, jotka olen asentanut iPadille. Fitbitillä on myös PC-versio appsista jolloin tuloksia pystyy tarkastelemaan nettiselaimen kautta. Jawbonen kanssa olet naimisissa ipadin tai iphonen kanssa, tosin nykyisellään myös androidille löytyy appsi. Selkeä miinus on  ettei mittarin tuloksia pysty käyttämään pc:llä.

Kummatkin mittarit ladataan USB-latureiden avulla, ja lataus kestää kummallakin noin 5 päivää, vaikka Jawbone lupaakin että UP3 kestäisi jopa 7 päivää.

Aluksi kiinnosti eniten askeleiden kertyminen, ja huomasin että mittareiden luvut eivät aina ole samankaltaiset. Fitbit tuottaa aina enemmän askelia kuin Jawbone ja näin käy erityisesti sellaisina päivinä kun en ole kävellyt yhtäjaksoisesti vaan pienissä erissä. Kokemukseni perusteella sanoisinkin, että Fitbitillä voi helpommalla saavuttaa korkeat askelmäärät. Unen laadun kohdalla mittareissa on myös eroja.  Kummatkin mittarit arvioivat unen laatua sen mukaan, miten paljon liikut yön aikana. Fitbit Flexissä voit valita herkän tai ei-niin herkän mittaustavan. Näillä kahdella mittaustavalla on ainakin minun kohdallani suuri ero, herkällä mittaustavalla mitattuna unenlaatuni oli aina huonoa tai heikkoa, sillä liikun ilmeisesti yön aikana jonkin verran. Fitbit näyttää aamulla kuvan, jossa on merkattu miten paljon olet yön aikana ollut levoton tai jopa hereillä. Hereillä olon merkinnän saavuttaa useimmiten sillä että nousee sängystä, jos sängyssä makaa hereillä, se ei välttämättä näy mittarissa hereillä olona. Jawbonen UP3 tekee liikkeiden perusteella arvion univaiheista jakaen unen kevyeen uneen, syvään uneen ja REM-uneen. Tätä on ollut mielenkiintoista seurata, mutta aina en ole täysin varman analyysistä, sillä esimerkiksi joinain aamuina on tuntunut siltä, ettei olisi aivan virkeä ja UP3 väittää muuta. Tässä tuleekin esiin suurin mittareiden ero, Fitbit Flex tuottaa raakadataa siitä, mitä on tapahtunut, UP3 tekee tulkintoja ja sen perusteella ehdotuksia, mitä voisi petrata.

Kenelle suosittelisin kumpaa mittaria? Fitbit Flex toimii mielestäni ihmiselle, joka on kiinnostunut aktiivisuustasostaan, joka haluaa epäsäännöllisen säännöllisesti seurata askelmääriään ja unen laatua. Sitä voi käyttää tarkistusvälineenä, että on pysynyt riittävän aktiivisena ja levännyt riittävästi. Ihan hyvä perusmittari siis. Jawbonen UP3 on mittari jo hyvinvointiaan aktiivisesti seuraavalle, joka haluaa positiivisia haasteita ja enemmän tietoa itsestään. Jawbonen appsi on kuin pieni hyvinvointivalmentaja, joka kommentoi liikuntatottumuksiasi ja sydämen sykkeen mukaan stressitasoasi ja tekee ehdotuksia käytännön toimista, joilla voisit parantaa hyvinvointiasi. Melko usein mittari myös osuu oikeaan. Mittari myös oppii tuntemaan sinut, jos tykkäät sen antamista vinkeistä.

Entä miksen ole sitten luopunut Fitbit Flexistä, vaikka tekstistä saa varmasti kuvan, että Jawbonen UP3 on parempi. Koen, että Flex kertoo paremmin unen laadustani, UP3 hifistelee mielestäni liikaa eikä sen arviot ole aina paikkaansa pitävät. Flexin kautta tulevat tulokset sen sijaan ovat aina yhteneväiset oman fiiliksen mukaan.

Taidan siis olla kahden mittarin loukussa!