Liikettä kehoon ja mieleen

Blogi

Mind & Motionin blogi tarjoaa ajankohtaista asiaa hyvinvoinnista. 

 • 18.04.2021 - Petra
  Selviytyminen korona-ajasta

  Olemme eläneet korona-aikaa jo reilun vuoden. Väsyttää, harmittaa, ahdistaa. Tuttuja tunteita meille kaikille, sillä elämme vieläkin keskellä epävarmuutta, milloin tämä loppuu? Loppuuko tämä koskaan?  Jaksatko vielä hetken miettiä omaa jaksamistasi ja mitä voisit tehdä hyvinvointisi eteen? 

  Lue lisää
 • 18.04.2021 - Petra
  Selviytyminen korona-ajasta

  Olemme eläneet korona-aikaa jo reilun vuoden. Väsyttää, harmittaa, ahdistaa. Tuttuja tunteita meille kaikille, sillä elämme vieläkin keskellä epävarmuutta, milloin tämä loppuu? Loppuuko tämä koskaan?  Jaksatko vielä hetken miettiä omaa jaksamistasi ja mitä voisit tehdä hyvinvointisi eteen? 

  Lue lisää
 • 12.09.2018
  Syksy on liikuntapalveluiden kulta-aikaa

  Syksy on alkanut toden teolla, kuntosalit ja ryhmäliikuntatunnit täyttyvät asiakkaista. Hyvä niin, mutta miten luoda liikkumisesta pysyvä elämäntapa, eikä liikkua kuuriluontoisesti? Loppusyksystä salilla alkaa näyttää jo huomattavasti tyhjemmältä. Usein kuulen asiakkaiden sanovan, että he kokevat etteivät he ole sitä liikunnallista tyyppiä, että jotenkin se vaan aina jää. Usein ajattelen tällöin, että ihminen ei ehkä ole pysähtynyt miettimään liikuntaa ja sen merkitystä omassa elämässään. Sillä kukapa ehdoin tahdoin sanoisi, ettei välitä omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan tuon taivaallistakaan? Meidän jokaisen keho on tarkoitettu liikkumaan, se on luotu kävelemään, kurottelemaan, kyykkäämään jne. Keho voi hyvin liikkeestä ja liikeen upeana sivutuotteena myös hyvinvoiva mieli. 

  Jos pysähtyy miettimään elämäänsä tulee useimmiten lopputulemaan, että haluaisi elää terveenä, toimintakykyisenä ja hyvinvoivana mahdollisimman pitkään. Useimmat meistä käsittävät, että tämä tarkoittaa tietyntyyppistä toimintaa unen, liikunnan ja ravinnon kannalta. Pitää nukkua riittävästi, liikkua sopivasti ja syödä perusterveellisesti. Ymmärretään myös, että tämä vaatii pitkäjänteistä toimintaa, sitoutumista tietyntyyppiseen käyttäytymiseen. No miksi sitten jotkut aloittavat jonkun liikuntalajin joka syksy, tai ostavat jäsenyyden ja käyvät sitten salilla vain muutaman hassun kerran? Uskoisin, että osa sortuu siihen, että ahnehditaan aluksi liikaa, mennään kaikille salin tunneille jos mahdollista, liikutaan joka päivä "koska tämä on terveellistä". Ahneella on p...nen loppu, niin myös tässä. Ei kukaan jaksa ylisuorittaa koko ajan. Kohtuus siis liikkumiseen nyt syksyn alettuakin. Toinen syy on siinä, että monelle iskee liikunnan aloittamisen jälkeen flunssa. Vastustuskyky on kovilla kun flunssapöpöt jylläävät ja liikunta alentaa vastutuskykyä hetkellisesti, varsinkin raskaampi liikunta. Tämä ei tarkoita, ettei pitäisi liikkua, vaan sitä, että tulisi liikkua itselle sopivalla intensiteetillä, ja nostaa maltillisesti liikunnan tehoja sekä huolehtia siitä, että lepää riittävästi, nukkuu sopivasti ja syö hyvin. Sitten flunssan jälkeen ei nimittäin jaksa enää aloittaa treenaamista samalla innolla kun aikaisemmin, ja sitten se jotenkin jää. Unohdetaan, että liikunta auttaa pysymään terveenä ja keskitytään siihen, että tauon jälkeen liikunta tuntuu epämiellyttävältä, hikiseltä hommalta. 

  Usein unholaan jää myös arkiliikunta, syksyn tullessa ja kelien pimetessä ei tee mieli pyöräillä töihin, ja sohvakin kutsuu enemmän kuin pimeä lenkkipolku. Välitön hyvinvointi menee pitkäjänteisen hyvinvoinnin edelle. Kiireen takia valitaan ajoneuvoksi auto, joka parkkeerataan mahdollisimman lähelle määränpäätä. Taas on unohdettu priorisoida liikunta, tai unohdettu, että liikunnasta tulee hyväolo (sen jälkeen) ja että arkiliikunta on kaiken liikkumisen a ja o. Arkiliikunta on avain siihen, että liikunnasta tulee elämäntapa. 

  Summa summarum: älä ahnehdi liikuntaa nyt syksyllä, vaan liiku kohtuudella ja sen verran, että jaksat liikkua yhtä paljon vuoden loppuun asti. Muista arkiliikunta, päivittäiset pienet teot pitävät huolta terveydestäsi enemmän kuin jokaviikkoiset hikirääkit (jotka nekin kyllä ovat hyviä sopivasti annosteltuna). Ihanaa syksyä kaikille, nautitaan raikkaasta syysilmasta ja kauniista ruskasta. 

  Lue lisää
 • 08.01.2018
  Hyvää alkanutta vuotta 2018!

  Netti on pullollaan kaikenlaisia uudenvuoden lupauksia ja ohjeita terveellisiin elämäntapoihin. Joka vuosi kuntosalit ja uimahallit ovat täynnä tammikuun ajan ja helmikuussa on jo hiljaisempaa.

  Itse en tehnyt tänä vuonna mitään terveyteen liittyvää uudenvuodenlupausta. Lueskelen aina huolestuneena ihmisten uudenvuoden lupauksia usein, koska ne ovat usein niin epärealistisia. Ei kukaan jaksa elää kokonaista vuotta askeesissa ja ”täydellisesti”, sellainen ei mielestäni ole edes oikein elämistä. Olisi hyvä elää niin, että voi hyvin ja jaksaa hyvin arjessa. Sosiaalinen media luo ihmeellisen ja vinoutuneen kuvan siitä, mitä on olla terveellinen ja hyvinvoiva. Somen kuvaan kuuluu täydelliset treeniselfiet, itseä vahvistavat aforismit, sekä aina hymyilevä ilme. Somekuva on siloteltu. Somessa on harvemmin läsnä negatiiviset tunteet kuten surumielisyys ja alakulo. Negatiivisetkin tunteet ovat tärkeitä jos haluaa pitää itsestä huolta, tunteet ohjaavat meitä kohti toimintaa ja elämää jossa voimme hyvin*, ja ne kertovat meille keitä me olemme.

  Ajattelin vuoden vaihtuessa, että jospa sitä tänä vuonna pitäisi itsestään hyvää huolta, sekä henkisesti että fyysisesti. Huolehtisi omasta jaksamisesta, eikä antaisi muiden ihmisten toiminnan sotkea omia suunnitelmia, muistaisi levätä riittävästi ja liikkua sopivasti muttei liikaa. Vuoden vaihtuminen toimi itselläni muistutuksena siitä, että itsestä on tärkeää pitää huolta.

  Toivottavasti sinäkin pidät hyvää huolta itsestäsi vuonna 2018. Hyvää uutta vuotta juuri sinulle!

  * Tämä ei tarkoita, että tunteiden mukaan toimitaan ihan miten vaan, tunteet kertovat meille, mikä elämässämme on hyvin ja mikä tuottaa murhetta ja huolta. Murheita ja huolia ei pidä ainoastaan poistaa, niiden kanssa tulee osata elää, sillä ne ovat osa elämää nekin.

  Lue lisää